Cottage pie to nic innego niż zapiekanka z mielonego wołowego mięsa i ziemniaków.
Rozgrzewająca, sycąca, w sam raz gdy za oknem pogoda toczy ze sobą walkę. Raz wieje i pada, raz słońce przedziera się zza chmur by za chwilę zrzucić z nieba lodowe kuleczki.
Zapiekanka składa się z dwóch warstw: wierzchniej, z purée ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem warzyw i przypraw.
Klasyk kuchni angielskiej.
Polecam!
Składniki:
warstwa mięsno-warzywna:
650 g mięsa wołowego mielonego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1 mały liśc laurowy
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżki oliwy
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1 mały liśc laurowy
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżki oliwy
purée ziemniaczane:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mleka
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mleka
1 kopiasta łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu
Cebulę, marchew obrać i pokroić w kosteczkę, selera również drobno pokroić, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki obrać i ugotować je w osolonej wodzie.
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dodać marchew i seler, a po ok. 5 minutach mięso.
Doprawić ziołami i pieprzem, po ok. 10 minutach, gdy mięso się przesmaży, wlać do niego wino i poczekać aż całe odparuje.
Następnie dodać przecier pomidorowy i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Na końcu mięso z warzywami posolić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną, mlekiem i masłem na gładką masę i doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu wyłożyć najpierw masę mięsną, a na nią wyłożyć purée ziemniaczane.
Zapiekać przez 30 do 35 minut, w 190°C z termoobiegiem, by purée się przyrumieniło.
Po upieczeniu odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki.
Smacznego.
źródło: foto kulinarnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz