Leczo
Leczo potrawa rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. Potrawę tą można podawać jako danie główne z dodatkiem kiełbasy lub jako dodatek do makaronów i ryżu w odsłonie warzywnej.
Składniki:
- 500g kiełbasy
- 100g boczku
- woda, dodana gdy leczo jest za gęste
- 3 kolorowe papryki
- 2 duże cebule
- 30 dag pieczarek
- 7 pomidorów
- przyprawy: sól, papryka ostra
- 2 łyżki smalcu lub oleju
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam pokrojoną cebule i boczek. Podsmażam aż się zarumieni. Następnie dodaję pokrojone warzywa: papryki, pieczarki i pomidory bez skórki.
Kiełbasę obieram ze skórki, kroję w plasterki i dorzucam do garnka.
Doprawiam i duszę ok30 min.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz