czwartek, 26 marca 2015

Granola III. Moja ulubiona.








4 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka migdałów
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki siemienia lnianego
oraz
8 łyżek miodu płynnego
3 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli


 
W rondlu wymieszać miód z olejem, cukrem  i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać. Migdały i orzechy grubo posiekać. Płatki, migdały, orzechy i ziarna wymieszać z miodem i olejem. Wszystkie muszą być dobrze oblepione. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim granolę. Piec aż nabierze złotobrązowej barwy (ok 30 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystygnięciu nabierać chrupkości. Wystudzoną pokruszyć i wymieszać z suszonymi owocami.
Smacznego.
źródło: smaki zycia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz