wtorek, 30 października 2012

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Jesień to czas moich kulinarnych debiutów.
Więcej czasu spędzamy w domu (co wcale nie oznacza że ja mam więcej wolnego czasu dla siebie :-) i czasem mam ochotę postać dłużej przy garnkach.
Było już mango, była dynia a teraz przyszła kolej na soczewicę.
Małe drobne kuleczki, podobne do grochu. Zwykle omijałam w sklepie półkę z takimi produktami, to takie jedzenie dla królików :-)
Ale gdy na dworzu szaro, buro i ponuro, najbardziej mam ochotę na talerz gorącej zupy. 
Zupa z soczewicy jest bardzo dobra, rozgrzewająca, sycąca, podobna w smaku do pomidorówki.
Ja swoją zmiksowałam, bo lubię zupy w konsystencji kremu.




Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
tymianek suszony
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny


Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na małej ilości oleju. Dodać soczewicę i pomidory. Podusić wszystko na patelni. Dodać do bulionu i dokładnie wymieszać. Dusić wszystko po zagotowaniu przez 20 min często mieszając. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu, posypać tyminakiem, ewentualnie grzankami.

Smacznego.
źródło: same dobre rzeczy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz