niedziela, 14 października 2012

Ślimaczki z białym serem i rodzynkami.

Dziś wolna niedziela. Bez żadnych planów. Śpimy więc do dziewiątej, wdzięczni że Iwo nie obudził się o siódmej gotowy do zabawy. Jemy leniwe śniadanie i chodzimy w piżamach do południa. Dom pachnie chlebem, trzy gorące bochenki stygną na kratce. Za oknem coraz więcej słońca, ponury poranek gdzieś zniknął...
Piekę szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego i już chwilę później wyruszamy na wycieczkę rowerową. Siadamy nad stawem w środku lasu, wdychamy leśne powietrze... pięknie jest.





 
 
 
Ślimaczki z ciasta francuskiego
 
Przepis pochodzi z programu "Słodkie 25"
 
Składniki:
ciasto francuskie
biały serek kremowy 150-200g
4 łyżki cukru
1 jajko
garść rodzynek
 
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Na rozwinięte ciasto francuskie wyłożyć serek, posypać cukrem i rodzynkami. Zrolować i pokroić na 2cm kawałki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce poukładać ślimaczki, posmarować jajkiem i posypać odrobiną cukru. Piec 20-25 minut.
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz