niedziela, 28 października 2012

Mango lassi i pierwszy śnieg

Zaskoczył mnie zupełnie.
Gdy wczoraj wyszłam z domu wcześnie rano, z nieba spadały drobne okruszki. Trzy godziny później wszędzie było biało. A ja w lekkich baletkach byłam na to zupełnie nieprzygotowana. Ciężki, mokry śnieg przygniótł rośliny do ziemi, do tego zimy wiatr i zero słońca.
Za wcześnie, za szybko. Oby na krótko.
 
 
 

 
A my wbrew temu co za oknem, przygotowaliśmy sobie przepyszny letni koktajl.
Dlaczego letni? Ponieważ koktajle z owoców kojarzą mi się z latem, ze słońcem.
Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw, spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. 
Ja zrobiłam słodką odmianę tego napoju z mango i szczyptą kardamonu...



 
Składniki, 2 porcje:
 
 1 duże dojrzałe mango
 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
 1/2 szklanki chłodnej wody
 1 łyżka miodu
 1 łyżka cukru
 szczypta zmielonego kardamonu (opcjonalnie, ale warto go dodać)


Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę, miód, cukier i kardamon. Zmiksować długo i dokładnie na gładki mus.

Źródło: kwestia smaku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz