czwartek, 18 października 2012
Babka w barwach jesieni
Dziś przepis na proste, zwykłe ciasto. Takie do herbaty, na śniadanie i na kolację.
Babka w trzech kolorach: jasnym bazowym, ciemnym z dodatkiem kakao i pośrednim z orzechami i cynamonem.
W towarzystwie liści przyniesionych ze spaceru.
Babka trójkolorowa
źródło: pieczarka mysia
Składniki:
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
200 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 torebka cukru waniliowego
50 g posiekanych orzechów włoskich
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do masła dodajemy cukier i ucieramy. Wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy nadal. Gdy masa jest już jednolita, delikatnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej cynamon i orzechy. Podłużną blaszkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy jasne ciasto, następnie dodajemy ciasto kakaowe i na koniec orzechowe. Wstawiamy do piekarnika do 170ºC na około 50 minut. Studzimy w blaszce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz