Pyszny chlebek. Lekko wilgotne wnętrze, słodkawe od rodzynek. Najlepszy dzień po upieczeniu.
Źródło: pracownia wypieków
Składniki:
150 g żytniego, aktywnego zakwasu
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
200
g wody
Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 h.
Następnie
dodać:
150 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g wody
1 łyżeczka soli
100 g
rodzynek
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do
keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami
żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od
aktywności zakwasu i wynosi 2-8 h.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić
chleb i piec ok. 40 minut - ja piekłam godzinę.
Ostudzić, wyjąć z formy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz