wtorek, 2 października 2012

Chleb żytni z rodzynkami, na zakwasie

Pyszny chlebek. Lekko wilgotne wnętrze, słodkawe od rodzynek. Najlepszy dzień po upieczeniu.
Źródło: pracownia wypieków




Składniki:
150 g żytniego, aktywnego zakwasu
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
200 g wody

Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 h.
Następnie dodać:

150 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g wody
1 łyżeczka soli
100 g rodzynek

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2-8 h.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut - ja piekłam godzinę.
Ostudzić, wyjąć z formy.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz