Tak wiem, to kolejne bananowe ciasto. Ale one chyba nigdy mi się nie znudzą.
Banany to owoce, których nigdy u nas nie brakuje, leżą na tacy i dojrzewają a ja prawie codziennie i tak dokupuję kilka sztuk. Tak na wszelki wypadek, żeby nie zabrakło gdy najdzie mnie ochota na ciasto.
To jest bardzo podobne do mojego ukochanego chlebka bananowego Sophie Dahl . Miękkie, lekko wilgotne, na pewno bardzo dobre na drugi dzień... ale o tym nie miałam szansy się przekonać :-)
Banany i nutella, para idealna.
Piekłam je późno w nocy, by rano zabarć je na ostatni chyba w tym roku wyjazd na działkę.
Kubek gorącej herbaty, pyszne ciasto i zamglony las, tak mocno pachnący jesienią. Nasza niedziela.
Ciasto bananowe z nutellą
źródło: white plate
2 szklanki mąki (to ok. 300 g
mąki)
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki miękkiego
masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1 i 1/4 szklanki
ugniecionych widelcem bananów (użyłam 4 średnich sztuk)
1 łyżeczka
wanilii
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki Nutelli (należy ją wcześniej
podgrzać, by była płynna)
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Keksówkę posmarować
masłem.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać
banany, mleko i wanilię. Nie miksować zbyt długo, tylko tyle, by składniki się
połączyły.
Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i solą.
Nutellę
wymieszać ze szklanką masy bananowej.
Jasną
masę wlać do keksówki, na wierzch wlać masę z Nutellą. Nożem porobić w masie esy
floresy (dzięki temu po upieczeniu w przekrojonym cieście będzie widać
nieregularny wzór).
Wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut.
Po upieczeniu
zostawić ciasto przez 15 minut w formie (ja proponuję zostawić je na całą noc,
bo nazajutrz będzie smaczniejsze).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz