niedziela, 14 października 2012
Tort Delicja
Tort. Bardzo słodkie ciasto, mdłe, z grubą warstwą kremu i lukru. Tak wygląda i tak smakuje większość tortów, dla mnie są niejadalne. Oczywiście zjem kawałek, gdy nie wypada odmówić... ale szczerze... bez większej przyjemności.
Jeśli szukacie przepisu na taki tort, to się rozczarujecie.
Ten nie jest za słodki, nie ma lukru ani kremu. Ma za to warstwę pysznej gorzkiej czekolady z odrobiną chili, ciasto jest ucierane więc twardsze niż biszkopt, ale dzięki temu bardzo dobrze się kroi.
Polecam.
Źródło: kwestia smaku
Składniki:
Ciasto:
200 g masła, bardzo miękkiego
1 szklanka (180 g) cukru, najlepiej drobnego
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
4 jajka (średnie)
350 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu lub maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej
Poncz pomarańczowy:
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
50 ml zaparzonej herbaty
Przełożenie:
około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)
100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru (użyłam muscovado, może być biały)
250 ml śmietanki kremowej 30%
200 g ciemnej czekolady
papryczka chili, ewentualnie ostra papryka w proszku
płatki chili do dekoracji lub ostra papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło ma być miękkie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wypuścić poza obręcz tortownicy (zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz).
Do misy miksera włożyć miękkie masło i ucierać na wysokich obrotach przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Dodać cukier i wanilię i dalej ucierać przez około 5 minut. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając po kolejnym dodanym (po około 3 minuty po każdym jajku).
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane mąki, najlepiej bezpośrednio przez sito, bardzo delikatnie połączyć (mąkę najlepiej dodawać partiami, najpierw dodać 1/3 mąki i bardzo delikatnie przemieszać kilka razy szpatułką. Dodać drugą część mąki i znów delikatnie przemieszać. Dodać ostatnią porcję mąki i połączyć na jednolitą masę, starać się nie zmniejszać objętości masy). Pod koniec mieszania z mąką dodać śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
W międzyczasie przygotować polewę: W rondelku wymieszać kakao z cukrem, wlać wodę i wymieszać. Dodać śmietankę i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż cukier i kakao się rozpuści. Dodać chili (najlepiej stopniowo, aby uzyskać odpowiednią ostrość) i zagotować. Odstawić z ognia, sprawdzić czy masa jest odpowiednio ostra, wyjąć chili. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się calkowicie roztopi. Ostudzić i zostawić na minimum 1 godzinę do zagęszczenia.
Przygotować przełożenie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku lub likieru, odstawić. Do rondelka wlać resztę likieru lub soku, dodać dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.
Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno nasączać je ponczem, czyli mieszanką likieru, soku pomarańczowego i herbaty, smarować dżemem - ułożyć dolny blat na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia, rozsmarować 1/2 dżemu, przykryć drugim blatem, nasączyć go, rozsmarować resztę dżemu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Skropić resztą nasączenia. Tort posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Można od razu podawać lub schować do lodówki na 1 dzień. Tort dość długo będzie świeży.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz