środa, 10 października 2012

Murzynek z wiśniami

Zrobiło się chłodno. Słońce mocno świeci, ale zimny wiatr nie pozwala zapomnieć że to już październik. Dziś na spacer miałam ochotę założyć czapkę, ale ja jestem strasznym zmarźluchem, więc może jestem nieobiektywna.
Piję więcej gorącej herbaty, najlepiej w towarzystwie kawałka dobrego ciasta. Nie pora już na lekkie owocowe desery, teraz mam ochotę na intensywniejsze, cięższe smaki. Taki jest właśnie ten murzynek. Z czekoladą zamiast kakao, pełen wiśni, wilgotny, pyszny.
Źródło: kwestia smaku


 
 


Składniki:
 200 g masła
 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 opcjonalnie - 3 płaskie łyżki kawy zbożowej (lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki pszennej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych, z kompotu lub syropu) + 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu
 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni


Na polewę:
 50-100 g czekolady



Jeśli używamy mrożonych wiśni należy je wcześniej rozmrozić na sitku i osuszyć z soku. Sok zachować. Wiśnie z kompotu odcedzić, zachować część kompotu.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz kawę zbożową i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszając roztopić. Dodać sok z wiśni i wymieszać. Masę ostudzić (może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać, odstawić.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Osuszone wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej i wyłożyć na powierzchni ciasta. Część wiśni powciskać do środka ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Sprawdzić już po 35 minutach czy ciasto jest przypadkiem upieczone (patyczkiem, nie powinien być obklejony ciastem). Wyjąć z piekarnika.
Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz