czwartek, 6 grudnia 2012

Kruche ciasteczka waniliowe renifery

Dziś mikołajki.
Z tej okazji robiliśmy z Iwem ciasteczka do przedszkola. Zabawa była przednia!
Ciasteczka szybko się robi, krótko piecze a dekorować można na różne sposoby: lukrem, roztopioną czekoladą, specjalnymi pisakami...
Pyszne są również zupełnie solo, bez dekoracji. Gotowe ciasteczka trzeba zamknąć w pojemniczku, będą kruche przez kilka dni.
Polecam, dzieci będą zachwycone!




 


Składniki na około 40 ciastek:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
 
Ponadto:
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • czerwone groszki
  • lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.
Smacznego!
Źródło: moje wypieki
 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz