czwartek, 1 października 2015

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak



Czasem lubię zrobić coś tylko dla siebie. 
Tak by nikt mi nie marudził, duży - że nie ma w tym mięsa, mały - że kaszy nie lubi i to jest ohydne.
No cóż, zapewniam że ohydne to nie jest, uważam że bardzo smaczne ale wiadomo gusta są różne.
W końcu według małego, niewiele potraw jest w stanie wygrać z panierowanym kurczakiem czy pizzą.
Więc dziś coś tylko dla mnie.
Lekko, kolorowo i naprawdę smacznie.
Faszerowany bakłażan z kaszą, pomidorem, dobrze przyprawiony.  Na koniec pieczenia posypałam go żółtym serem i natką pietruszki.






Składniki:
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ostrej papryki
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki kaszy pęczak
kawałek papryczki chili
1 duży pomidor
świeża kolendra

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując ok. 1/2 cm brzegów. Natrzeć go startym czosnkiem, przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut.
Ugotować kaszę pęczak (ok. 20 minut) do wchłonięcia całej wody (ok. 3/4 szklanki). Za pomocą łyżki wyjąć miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.
Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, dodać ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, posiekaną chili i chwilę wszystko podsmażyć, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 30 minut. Posypać kolendrą. 
Smacznego.
źródło: kwestia smaku

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz