Błyskawiczny sernik, naprawdę jeden z prostszych jakie do tej pory udało mi się upiec.
Dlatego go wybrałam.
W weekend piekarnik zajmowało głównie mięso, pieczone żeberka i wołowina po burgundzku na niedzielny rodzinny obiad. Imieniny męża to dobry powód by spędzić w kuchni kilka, jeśli nie kilkanaście godzin.
Zwykle w ferworze gotowania, próbowania, nie mam już później ochoty jeść, mam ochotę usiąść przy stole z kieliszkiem czerwonego wina i cieszyć się pochwałami. Ten weekend należał do żeberek, ale o tym w innym poście.
Dziś spokojnie mogę usiąść, wystawić twarz do całkiem mocno grzejącego słońca i cieszyć się że ocaliłam dla siebie kawałek sernika. Przepis jest świetny, na pewno zrobię ten sernik jeszcze nie raz.
Piekłam go w kąpieli wodnej, nieco dłużej niż poleca autorka bo 45minut, studziłam przez pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku. Sernik gdy ostygnie należy przechowywać w lodowce, najlepiej gdy przed podaniem spędzi w niej kilka godzin.
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
250 g mascarpone
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy w proszku
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
2 jajka
100 g okrągłych biszkoptów
150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy
do dekoracji: gorzkie kakao, świeże owoce
Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką
ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i
jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Wyłożyć 1/3 masy
serowej do formy, ułożyć 1/2 biszkoptów, oprószyć je kakao przez sitko,
przykryć masą (wykładać ją łyżką), znów biszkopty (w innych miejscach
niż pierwsza warstwa), na końcu masa. Piec przez ok. 35 minut.
Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na
jego wygląd i smak. Aby zminimalizować ryzyko pęknięć można zrobić
kąpiel wodną - podczas pieczenia na dnie piekarnika postawić keksówkę z
gorącą wodą.
Ostudzić i opcjonalnie schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem.
Posypać kakao i pokroić na porcje, można udekorować świeżymi owocami.
Smacznego.
źródło: kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz