Żurek - ulubiona zupa mojego męża.
Nie tylko od święta, często gotuję ją właśnie teraz gdy za oknem jesienie i temperatura spada poniżej dziesięciu stopni. Po powrocie z długiego spaceru nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, treściwej zupy.
Najczęściej dodaję jeszcze ok 150g podsmażonego wędzonego boczku i trochę zagęszczam mąką, lubię gdy żurek jest bardziej zawiesisty.
Składniki:
500 ml zakwasu żytniego, żurku w butelce
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek pora i selera, kilka gałązek natki
2 kawałeczki suszonych grzybów
przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5
ziaren czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta
kminku, około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżeczki
suszonego majeranku
500 g surowej białej kiełbasy
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżka świeżego
5 łyżek śmietany kremówki 30%
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać, pora i natkę opłukać i włożyć wszystkie warzywa do garnka. Wlać 2,5 - 3 litry wody, dodać suszone grzybki, 1 ząbek czosnku, listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier, kminek. Zagotować, dodać pętka kiełbasy i gotować pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Bulion odcedzić do czystego garnka, z warzyw zachować 1 marchewkę oraz kiełbasę.
Dodać wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek dajemy 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, tarty chrzan i pozostały 1 ząbek czosnku (można go wcześniej uprażyć na patelence w łupince, przez około 15 minut na malutkim ogniu). Gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty.
Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojoną na plasterki ugotowaną kiełbasę oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą.
Smacznego.
źródło: kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz