środa, 21 października 2015

Week of memories. Grillowana cukinia




Skradła nasze serca i podniebienia - cukinia - kolejne wakacyjne kulinarne wspomnienie.
Wystarczy patelnia grillowa by wspomnienie się urzeczywistniło, kilka chwil i znów jesteśmy w Chorwacji.

Ty poczytaj małemu książkę na dobranoc, ja przygotuję kolację.
Grilowana cukinia, świeże pieczywo i wino. 
Ciepły koc, dobry film i ukochana osoba obok.
Nic więcej nie trzeba.


Składniki:
duża jędrna cukinia
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól, najlepiej gruboziarnista
pieprz

Rozgrzać patelnię grillową lub grill elektryczny.
Cukinię pokroić w plastry ok 3-4mm.
W płaskim naczyniu wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Plasterki cukinii ułożyć w naczyniu z oliwą, przełożyć na drugą stronę i kłaść na średnio rozgrzany grill.
Grilować kilka minut z obu stron, przełożyć na talerz, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz