sobota, 9 lutego 2013
Szarlotka krucha. Ulubiona.
Składniki
Ciasto:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła (kostka tutaj - 250g)
6 dużych żółtek
2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bulki
cukier puder do posypania
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do dużej miski. Masło pokrajac na małe kawałki, dodac do mąki i posiekac, aż masa bedzie grudkowata. Dodac żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pół, zawinać w folię i schłodzic co najmniej godzinę lub dłużej.
Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodac wode i dusić przykryte około 15 minut, nie miesząc. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Mąkę ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodac do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzec do niej na tarce jedną cześć ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierznia była raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzec na nie drugą cześć ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie sie zrumieni.
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
źródło: tutaj
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz