środa, 9 maja 2012

Śląskie

Lubię bardzo kuchnię włoską, uwielbiam sushi, ale gdybym miała wybrać - kuchnię polską lubię najbardziej.

Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Można dodać również jajko, ja dodałam. 
Składniki na ok 50szt:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • jajko

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze pognieść , żeby nie było grudek . Przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię , wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki ) . Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko i zagnieść ciasto .
Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego , następnie kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie .
W garnku zagotować wodę z solą , na wrzątek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyną , gotować jeszcze 3-4 minuty .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz