środa, 16 maja 2012

Kompot z rabarbaru

Rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kompot. Pyszny, słodko kwaskowaty.
Polecam, naprawdę warto!




Składniki:- 5 łodyg rabarbaru niezbyt grubych,
- 1 szklanka cukru,
- skórka z jednej cytryny.



Z umytego rabarbaru ściągamy za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi kroimy na nieduże kawałki długości ok. 4 cm.
W garnku gotujemy 2 litry
wody i dodajemy cukier. Pocięty rabarbar parzymy ukropem, a następnie wkładamy do garnka z gotującym się syropem.
Gotujemy kilkanaście minut. Jeśli chcemy otrzymać kompot z ładnie wyglądającym owocem, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował. Jednym słowem - pilnujemy go w ostatnich kilka chwilach gotowania. Po ugotowaniu możemy dodać otartą skórkę z 1 cytryny ( ja nie dawałam).
Wylewamy kompot do kompotiery i zostawiamy do schłodzenia.

Nie należy kompotu schładzać zbyt mocno. Za niska temperatura spowoduje kompletne zaniknięcie bardzo delikatnego smaku i zapachu.

autor: Czarna Oliwka






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz