niedziela, 13 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 weheartit.com


Z czym kojarzy się Wam rabarbar? Dla mnie to smak dzieciństwa. Kompot z rabarbaru (którego nie piłam od lat), albo surowy maczany w cukrze...
Dlatego gdy zobaczyłam świeży rabarbar, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak.
Upiekłam pyszne ciasto, trochę kwaskowate, ze słodką kruszonką.  Świetny przepis. 
źródło: mała cukierenka





składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki


Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów


kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli


Nadzienie:
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.


Kruszonka:
Masło roztopić.

Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.

Ciasto:
Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.

W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut.
Smacznego.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz