weheartit.com
Dlatego gdy zobaczyłam świeży rabarbar, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak.
Upiekłam pyszne ciasto, trochę kwaskowate, ze słodką kruszonką. Świetny przepis.
źródło: mała cukierenka
składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.
Kruszonka:
Masło roztopić.
Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
Ciasto:
Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.
W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz