Zabrałam ze sobą ucierane ciasto z truskawkami, takie klasyczne ciasto które będzie smakowało i babci i wnukom :-)
Przepis z moich wypieków. Dorota, autorka tego bloga twierdzi że to najlepsze ciasto z owocami... i ja się z nią zgadzam! Puszyste, z ogromną iloscią owoców i słodką kruszonką (którą po prostu uwielbiam!). Świetny przepis, napewno będę z niego często korzystała.
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz