środa, 9 maja 2012

Szparagi...


Kupiłam dziś szparagi. Jeszcze nie wiem co z nich będzie, własnie szukam natchnienia...




Od czasów starożytnych szparagi uchodzą za luksusowe warzywo. Początkowo królowały na dworach i zamkach, z czasem stały się bardziej popularne. Uchodzą wszak za zdrowe i najwcześniejsze warzywa gruntowe.
Część jadalną stanowią pędy wyrastające z kłączy, nazywane wypustkami. Ścina się je zanim ukażą się ponad powierzchnią ziemi w kopcach. Najlepsze są wypustki o średnicy między 1,5 a 2,5 cm. Najsmaczniejsze są przy tym szparagi świeżo zebrane. Można je jednak przechowywać do dwóch dni. Uwaga! Należy je koniecznie zawinąć w wilgotną ściereczkę i trzymać w lodówce lub chłodnym zaciemnionym miejscu. Warto pamiętać, że szparagi po zerwaniu dość szybko drewnieją. Aby zahamować ten proces, producenci zaraz po zbiorze wkładają wypustki do zimnej wody z lodem.
Wyróżnia się trzy ich rodzaje: białe, fioletowe i zielone. Białe, francuskie są najwcześniejsze, delikatne w smaku, ale dość wodniste. Dobre białe szparagi uprawia się w Belgii i Hiszpanii. Z kolei szparagi z fioletowymi czubkami są największe i najsmaczniejsze. Najlepsze ich odmiany pochodzą z Niemiec i Polski. Z kolei szparagi zielone są smaczne, aromatyczne i nadają się niemal w całości do spożycia. Omawiane warzywo uchodzi za zdrowe i niskokaloryczne: w 100 g szparagów znajdziemy ok.15 – 25 kcal. Poza tym zawierają karoten, witaminę B1, B2, C i K. Sporo w nich soli mineralnych potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawierają też asparaginę i związki purynowe, które mają pobudzający wpływ na nerki oraz wątrobę. Działają oczyszczająco na cały organizm, a także przyspieszają procesy przemiany materii. Z kolei związku kwasu asparaginowego poprawiają ludzką pamięć i koncentrację. Widać więc, że szparagi są wyjątkowo zdrowe, ale podobnie jak w przypadku innych warzyw, wiele zależy od ich uprawy.





















weheartit.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz