wtorek, 10 kwietnia 2012

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, jaj, mąki i przypraw. Taką podstawową masę można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład utartą dynią lub cukinią, żółtym serem, posiekaną wędliną, czosnkiem. Niektórzy robią placki z ziemniaków surowych wymieszanych z ugotowanymi w proporcji 1:1, a nawet z samych gotowanych.
Ale ja robię je tradycyjnie i uważam że takie są najlepsze.

Składniki:
8 dużych ziemniaków
1 cebula
3-4 łyżki mąki
2 jajka
pieprz i sól
olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Prawda że proste?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz