niedziela, 11 października 2015

Zapiekanka makaronowa z indykiem



Szszsz...
Niedzielny poranek.
Szszszszsz...
Patrzę na zegar - kilka minut po ósmej.
Skradam się do pokoju dziecka skąd odchodzą odgłosy... siedzi przy stoliku i odrabia pracę domową!
Literka F, szlaczki, rysunek.
Mam nadzieję że równie wielki zapał do nauki będzie miał w przyszłym roku, gdy zacznie się szkoła.
Godzinę później, w piżamach zjadamy naleśniki na śniadanie i oglądamy cudowną bajkę - Odlot.
Jak to możliwe że nigdy wcześniej jej nie widzieliśmy? I zastanawiam się komu bardziej się podoba: małemu czy nam?
A później pakujemy orzechy do kieszeni i idziemy do parku na poszukiwanie wiewiórek.
Nie musimy się spieszyć, dziś nie gotuję. W domu czeka zapiekanka, wystarczy odgrzać.



Zapiekankę robiłam z podwójnej porcji, przy czym nie zwiększałam ilości soli, pieprzu i koncentratu pomidorowego oraz serów i takie proporcje wydają mi się idealne.

Składniki:

150 g makaronu typu świderki

na sos beszamelowy:
30 g masła
1/2 łyżeczki soli
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki słodkiej
odrobina pieprzu czarnego

na sos mięsno-warzywny:
300 g zmielonego chudego mięsa indyczego
jedna szalotka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
ok. 300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 listków bazylii, posiekanej drobno
3 łyżki potartego korzenia selera
jedna mała marchewka, obrana i pokrojona w kosteczkę

dodatkowo: 
40 g sera żółtego
70 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
świeża natka pietruszki

Makaron ugotować al dente, połowę rozłożyć na dnie naczynia okrągłego o średnicy około 30 cm.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić posiekaną obraną szalotkę, selera, marchewkę i mięso. Podsmażać składniki około 10 minut w międzyczasie zalewając bulionem warzywnym. Dusić przez około kwadrans, dodać zioła, przyprawy i koncentrat, zagotować i następnie wyłożyć mięso na warstwę makaronową.
Na czystej patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę, w międzyczasie mieszać aż te dwa składniki się dobrze połączą. Jak tylko powstanie zasmażka, wlać mleko i śmietankę i  mieszając, doprowadzić do połączenia tych składników. Gotować przez około 3 minuty, doprawiając przyprawami. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
Na warstwę mięsno-warzywną wyłożyć resztę makaronu, na ten wylać biały sos (sos beszamelowy). Na samych wierzchu ułożyć plastry mozarelli, starty żółty ser i posiekaną drobno pietruszkę. Formę z zapiekanką  wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut aż wierzch lekko się zarumieni i ser- całkowicie rozpuści. Podawać gorące.
Smacznego.
źródło: bayaderka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz