Jesień zbliża się wielkimi krokami. Wieczory są już chłodne i szybko robi się ciemno.
Jeszcze tylko tydzień wakacji i witaj szkoło. Oczywiście nie w moim przypadku, ja już szkoły pokończyłam, ale kto wie, może kiedyś zamarzy mi się inny kierunek studiów...
Iwo jeszcze mały, choć czas tak szybko biegnie że nim się obejrzę, a będę go prowadzić do szkoły w białej koszuli pierwszego września.
Zrobiłam dziś zupę, kremową, pożywną. Podobna jest już na blogu, do tej dodałam wędzonego łososia i grzanki. Jest pyszna, polecam.
Źródło: kwestia smaku
Składniki:
40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
sól
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem. Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz