To jest idealnie kruche. Świetnie uda się też z innymi owocami, np. z morelami.
Źródło: słodkie fantazje
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- skórka otarta z ½ cytryny (opcjonalnie)
- śliwki węgierki lub inne
Dodatkowo:
- 2 białka
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 70 g masła
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm). Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
Kruszonka: masło roztopić, mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta. Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz