niedziela, 26 sierpnia 2012

Kruche ciasto ze śliwkami

Moje pierwsze ciasto ze śliwkami w tym sezonie. Pierwsze, ale napewno nie ostatnie. Ciasta ze śliwkami należą do moich ulubionych... ale zaraz zaraz, przecież ja lubię prawie wszystkie ciasta :-)
To jest idealnie kruche. Świetnie uda się też z innymi owocami, np. z morelami.

Źródło: słodkie fantazje

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • śliwki węgierki lub inne

Dodatkowo:
  • 2 białka

Kruszonka:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm). Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
Kruszonka: masło roztopić, mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta. Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz