poniedziałek, 10 września 2012

Koniec wakacji. I sernik kajmakowy

Skończyły się.
Mogę śmiało powiedzieć że nareszcie, bo moje wakacje w tym roku trwały od maja. Dziesięć dni na działce, trzy w domu, dziesięć dni na działce, trzy w domu... z kilkudniową przerwą nad jeziorem i nad morzem. Jestem mistrzynią pakowania i rozpakowywania. Ale koniec z tym. Teraz chcę już zostać w Warszawie. Pochodzić po mieście, po sklepach, zobaczyć dobry film w kinie. Lubię moje miasto, może dlatego że nie tkwię w codziennych korkach, a w centrum, czy na starówce jestem dwa czy trzy razy w miesiącu. Na spacerze, jak turystka.

Zaczyna się jedna z piękniejszych pór roku, pod warunkiem że będzie sucha i słoneczna.
W jesiennych barwach jest również sernik z dodatkiem kajmaku. Mój ostatni działkowy wypiek :-)
Przepis pochodzi z moich wypieków





Składniki na spód:

200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu

Ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w food procesorze, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.
 
Składniki na masę serową:
 
750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
pół szklanki śmietany kremówki
400 g  masy kajmakowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymałą masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g kajmaku.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce kajmakiem, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robily esy-floresy do głębokości masy z kajmakiem, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Smacznego.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz