A lepienie z modeliny? Ja właśnie sobie przypomniałam.
Iwo jeszcze trochę chory, więc w ramach twórczego spędzania czasu z dzieckiem, zakupiliśmy pudełko kolorowej modeliny. Powstał ślimak, motyl, krokodyl, kot i świnka nazwana Rózią (to ja) oraz kilka plam na dywanie z wtartych okruszków modeliny (to Iwo).
Tak czy inaczej, zwierzątka okazały się hitem i od razu po upieczeniu zamieszkały na farmie. Wyprawiliśmy im przyjęcie, Iwo zadecydował że będą to urodziny Rózi, a serwowana będzie pizza, czekolada i tort!
My na kolację też zrobiliśmy sobie pizzę. Prawie biancę. Prawie, bo prawdziwa bianca to prosta pizza z oliwą i solą, bez sosu pomidorowego. My dołożyliśmy mozarellę i pomidora. Pycha!
źródło: lawendowy dom
Ciasto:
3 szklanki mąki ( ½ kg)
opakowanie drożdży instant
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
ciepła woda
3 szklanki mąki ( ½ kg)
opakowanie drożdży instant
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
ciepła woda
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli.
Składniki przemieszać ręką i zacząć wyrabiać, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Najlepiej przygotować ją wcześniej w dzbanku i dolewać w miarę potrzeby. Na
początku ciasto się klei i wygląda tak, jakby nigdy nie miało się zmienić w
gładką, elastyczna masę.
Teraz kolej na oliwę. Bezkształtną masę skropić oliwą i czystymi rękoma dokończyć wyrabianie, ok 3-5 minut.
Ciasto włożyć do miski, przykryć je czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na jakieś dwie, trzy godziny.
Teraz kolej na oliwę. Bezkształtną masę skropić oliwą i czystymi rękoma dokończyć wyrabianie, ok 3-5 minut.
Ciasto włożyć do miski, przykryć je czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na jakieś dwie, trzy godziny.
Następnie ciasto poporcjować i rozciągać ręcznie. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Na cieście położyć kulki mozzarelli i plasterki pomidora. Doprawić solą gruboziarnistą i rozmarynem. Całość skrapić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 22 st.C na jakieś 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz