Kotleciko - pierożki są rewelacyjne, na ciepło, na zimno, maczane w sosie lub zupelnie solo. Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Jadnak trzeba poświęcić im trochę czasu.
Z podanego przepisu wyszło mi 38sztuk.
Źródło:kotlet.tv
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 2 kostki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- ok. 4 szklanki wody
- 3 szklanki mąki
- 200 g serka (np. kiri)
- 2 jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Cebulę i czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Do garnka wsadzam kurczaka, cebule, czosnek, masło, a także kostki rosołowe. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie zalewam wodą (ok 4-5 szklanek). Gotuję.
Kiedy kurczak będzie ugotowany wyjmuję go z garnka i jak troszkę przestygnie, wtedy kroję go na drobne kawałki.
Z bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzam 3 szklanki. Zagotowuję je, a następnie wsypuję do nich 3 szklanki mąki. Gotuję 1 minutę i mieszam, aż uzyskam konsystencję gęstego ciasta. Odstawiam do przestygnięcia.
Do ciasta dodaję 2 żółtka i zagniatam aż nie będzie grudek. Następnie na blacie wysypanym mąką rozwałkowuje mniejsze kawałki.
Wycinam kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układam porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła. Można zlepiać na kształt udka kurczaka, albo dowolny.
Panieruję je w białku a następnie w bułce tartej.
Smażę w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. To trwa ok 10 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz