Bez zbędnych wstępów. Pieczone ziemniaczki. Idealne.
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy
Ziemniaki obrać, umyć i pogroić w
szóstki. Przełożyć na kuchenną ścierkę, przykryć drugą i dokładnie wytrzeć.
Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju. Wrzucić osuszone ziemniaki, dodać
pozostały olej i własną kompozycję przypraw.
Wymieszać dokładnie. Chodzi o to, by wszystkie ziemniaki pokryły się cienką
warstwą oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na funkcję góra,
dół, termoobieg i piec ok. 50 minut. Nie ma potrzeby mieszania, bo w ten sposób
niszczy się delikatna, chrupiąca warstwa. Po upieczeniu sprawdzić widelcem, czy
ziemniaki są miękkie i złociste. Jeśli nie, można przedłużyć nieco czas
pieczenia. Po wyjęciu należy je zostawić na kilka minut, żeby nieco odpoczęły.
To ważne, dzięki temu będą się delikatnie odklejać od naczynia, w kórym były
pieczone.
źródło: lawendowy dom
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz