Składniki:
- 500 g suchej fasoli typu Jaś
- 250 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy wiejskiej podwędzanej
- duża puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Fasolę
wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy wodą zdecydowanie ponad wierzch ziaren,
odstawiamy na całą noc. Rano wodę odlewamy a fasolę ponownie zalewamy wrzątkiem
i odstawiamy na 20 min. Ponownie odlewamy wodę.
Fasolę
władamy do dużego garnka i zalewamy gorącą wodą ponad wierzch ziaren, wkładamy
wędzony boczek i gotujemy na średnim ogniu ok. 1h, po upływie pierwszych 30 min
wsypujemy sól, pieprz i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w kostkę lub pół plasterki.
Po godzinie wyłączyć fasolę. Wyjąć boczek, przestudzić i pokroić w kostkę.
Na patelni obsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i ostrą paprykę. Kiedy wszystko lekko się przyrumieni a papryka zacznie intensywnie pachnieć przełożyć kiełbasę i boczek do fasoli. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie przecier pomidorowy rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody z gotującej się fasoli, wlać do garnka, wsypać majeranek i na małym ogniu gotować całość jeszcze ok 15 min. Spróbować i doprawić, jeśli potrzeba solą lub pieprzem.
Sos
powinien być na tyle gęsty, aby nie trzeba go było dodatkowo zagęszczać , jeśli
jednak uznacie, że jest zbyt rzadki rozgniećcie kilka ziaren fasoli to powinno
wystarczyć.
Smacznego.
żródło: kuchnia DorotySmacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz