piątek, 3 sierpnia 2012

Zupa krem ze świeżych pomidorów

No dobrze, pisałam że lubię jak jest gorąco. Ale kilka ostatnich dni jest naprawdę upalnych. Jeśli ktoś wybrał się właśnie na wakacje, to pogodę ma wymarzoną. Gorzej jeśli trzeba w takim upale pracować, albo jeździć samochodem bez klimatyzacji. Tak jak ja.

Zupełnie nie mam ochoty stać teraz przy kuchni. Ale jeść trzeba. Zrobiłam dziś błyskawiczną zupę, krem ze świeżych pomidorów. Gęsta, pożywna zupa. Świetnie pasowałyby do niej grzanki, ale nie miałam pod ręką.
Z makaronem też wyszła pyszna.

Autor przepisu: Liska, White Plate




Zupa pomidorowa
/na podst. przepisu z kuchni "Odżywianie wg Pięciu Przemian" B. Temelie/
dla 2 osób ( mi wyszły cztery porcje)

Składniki:
1 cebula
3 łyżki oliwy
szczypta cynamonu (1/2 łyżeczki)
szczypta pieprzu cayenne (1/4 łyżeczki)
szczypta soli (1/2 łyżeczki)
5-6 pomidorów (obieram ze skóry i kroję. Poza sezonem korzystam z pomidorów w puszce typu pelatti)
szczypta słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)
3 łyżki śmietany
1-2 łyżki masła


W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę. Poddusić ok. 5 minut, dodać cynamon i pieprz cayenne oraz sól. Po chwili dodać pomidory i, jeśli zajdzie taka potrzeba, wodę. Gotować ok. 10 minut. Dodać słodką paprykę, śmietanę. Zestawić z ognia. Dodać masło.
Wlać do talerzy, podawać ze świeżymi ziołami lub innymi dodatkami (ryżem, makaronem).
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz