środa, 30 września 2015

Pieczony pstrąg w migdałach


Ulubiona ryba mojego męża, a ponieważ dziś dzień chłopaka niech będzie pstrąg!
Z czosnkiem, cytryną, natką pietruszki i płatkami migdałów. 
Prosto i pysznie. 
W moim osobistym rankingu pstrąg znajduje się zaraz za halibutem, dorszem, sandaczem, solą, łososiem, flądrą, sardynką, szprotką, śledziem, makrelą... ale czego się nie robi dla męża ;-)


Składniki na 2 porcje:
2 pstrągi tęczowe
sok z ½ cytryny
2 łyżki otrąb żytnich
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g migdałów w płatkach
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz


Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.
Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.
Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.
Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.

Smacznego.
źródło: kinga paruzel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz