poniedziałek, 28 września 2015

Mini serniczki z owocami





Składniki na 12 - 15szt:
ok. 150 g ciasteczek oreo lub neo (czekoladowe markizy przekładane białą masą)
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 40 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
oraz:
do posmarowania wierzchu serniczków: 4 łyżki mleka skondensowanego z tubki lub 50 g białej czekolady lub 4 łyżki konfitury morelowej


Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.
Zmielony twaróg sernikowy włożyć do miski, dodać ricottę, cukier, budyń (proszek) i cukier wanilinowy oraz skórkę z cytrusów jeśli jej używamy, zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut ( ja piekłam ok 25minut) do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Wierzch posmarować cienką warstwą mleka skondensowanego, roztopionej czekolady lub powidłami i ułożyć owoce.
Przechowywać w lodówce, bardzo dobrze smakują również następnego dnia.
Smacznego.
źródło: kwestia smaku

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz