niedziela, 16 grudnia 2012

Crumble. Jabłka pod kruszonką

Crumble, czyli owoce przykryte warstwą chrupiącej kruszonki to rewelacyjny sposób na pyszny deser.
Owoce mogą być różne: jabłka, gruszki, maliny, rabarbar... z kruszonką też można poszaleć: z cynamonem, kardamonem, płatkami owsianymi, orzechami... wariantów jest wiele.
Ja zrobiłam z jabłkami, podane na gorąco z kulką lodów waniliowych - deser tak pyszny, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :-)
Ale przepis dodaję, żeby nie zaginął, bo jest naprawdę bardzo dobry.

Składniki:

1kg kwaskowatych jabłek

1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek

150g mąki
100g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła


Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
źródło: mala cukierenka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz