Crumble, czyli owoce przykryte warstwą chrupiącej kruszonki to rewelacyjny sposób na pyszny deser.
Owoce mogą być różne: jabłka, gruszki, maliny, rabarbar... z kruszonką też można poszaleć: z cynamonem, kardamonem, płatkami owsianymi, orzechami... wariantów jest wiele.
Ja zrobiłam z jabłkami, podane na gorąco z kulką lodów waniliowych - deser tak pyszny, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :-)
Ale przepis dodaję, żeby nie zaginął, bo jest naprawdę bardzo dobry.
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3
łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1
opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego
masła
Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda
nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier
waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż
powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika
nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie
się przyrumieni kruszonka.
źródło: mala cukierenka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz