czwartek, 9 kwietnia 2015

Dobra babka nie jest zła. Drożdżowa babka Magdy Gessler







Składniki:
na dużą i wysoką formę do baby o średnicy ok. 28 cm

1/2 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
3 całe jaja
2 żółtka
szczypta soli
100 g cukru
100 g miękkiego masła
2 szklanki mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
1/2 szklanki posiekanych bakalii (morele, rodzynki, żurawina itp.)
 
dodatkowo:
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki  do ozdoby
 
 
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 1/3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, zamieszać całość i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski dodać całe jaja oraz żółtka i wraz z cukrem ubić na puch, następnie dodać startą skórkę z wyparzonej cytryny oraz sól i chwilę ucierać.
Kolejno dodać wyrośnięty zaczyn i pozostałą mąkę, miksować ok. 5 minut (końcówki haki- do ciasta drożdżowego) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Na końcu dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz bakalie obtoczone w mące i mieszać do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formę z kominem posmarować masłem i posypać mąką, przełożyć ciasto i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut, następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch baby za bardzo się przyrumieni należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować czynność. Gotową babkę pozostawić w formie na kilkanaście minut, następnie przełożyć na kratkę i udekorować lukrem i bakaliami.
Smacznego.
źródło: kobiece inspiracje
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz