sobota, 26 lipca 2014

Sernik wiedeński







Składniki:

1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie  
5 jajek 
100 g masła 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej 
1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego 
opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego.
źródło: moje wypieki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz