Składniki:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo
dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu
(ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od
razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5
godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym
piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić
przez kilka godzin.
Smacznego.źródło: moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz