środa, 23 kwietnia 2014

Boeuf Stroganow







Składniki, 4 porcje:
2 cebule
350 g pieczarek
2 łyżki oleju roślinnego
500 g polędwicy wołowej (lub rostbefu)
500 ml gorącego bulionu drobiowego (lub rosołu)
150 ml przecieru pomidorowego (lub 2 łyżki koncentratu)
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól i pieprz
1 łyżka mąki


Cebule pokroić w piórka, posolić i zeszklić na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokroić w plasterki, dołożyć do garnka, przemieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. 
Mięso oczyścić z błon, pokroić w cienkie paski i szybko obsmażyć (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posolić i przełożyć do garnka z warzywami.
Mięso z warzywami zalać gorącym bulionem. Doprawić pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Dodać przecier pomidorowy (lub koncentrat), zagotować i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie).
W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką. W tym celu należy wymieszać łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnej wody, po czym dodać do potrawy, wymieszać i zagotować.
źródło: kwestia smaku



działkowe zaskrońce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz