środa, 23 kwietnia 2014

Na dobry początek dnia, granola od Nigelli








450 grams rolled oats 
120 grams sunflower seeds 
120 grams white sesame seeds 
175 grams apple sauce (or apple compote)  
2 teaspoons ground cinnamon 
1 teaspoon ground ginger 
120 grams brown rice syrup (or rice malt syrup, or failing that golden syrup) 
4 tablespoons clover honey (or other runny honey) 
100 grams soft light brown sugar 
250 grams whole natural almonds 
1 teaspoon Maldon salt 
2 tablespoons sunflower oil 
300 grams raisins 







Składniki na trzy duże słoje (spokojnie można zrobić z połowy porcji)
 

450 g płatków owsianych
120 g pestek słonecznika
120 g białych ziaren sezamu
175 g musu jabłkowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
4 łyżki płynnego miodu
100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
250 g całych migdałów
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju z pestek słonecznika
300 g rodzynek

Dodałam jeszcze trochę suszonych moreli, pokrojonych w paseczki.
 
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynek. Rozłożyć mieszankę na blachach do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na ok 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy należy granolę przemieszać.
Po ostudzeniu wymieszać granolę z rodzynkami i przełożyć do szczelnego słoika.

źródło: nigella.com 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz