120 grams sunflower seeds
120 grams white sesame seeds
175 grams apple sauce (or apple compote)
2 teaspoons ground cinnamon
1 teaspoon ground ginger
120 grams brown rice syrup (or rice malt syrup, or failing that golden syrup)
4 tablespoons clover honey (or other runny honey)
100 grams soft light brown sugar
250 grams whole natural almonds
1 teaspoon Maldon salt
2 tablespoons sunflower oil
300 grams raisins
Składniki na trzy duże słoje (spokojnie można zrobić z połowy porcji)
450 g płatków owsianych
120 g pestek słonecznika
120 g białych ziaren sezamu
175 g musu jabłkowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
4 łyżki płynnego miodu
100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
250 g całych migdałów
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju z pestek słonecznika
300 g rodzynek
Dodałam jeszcze trochę suszonych moreli, pokrojonych w paseczki.
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynek. Rozłożyć mieszankę na blachach do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na ok 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy należy granolę przemieszać.
Po ostudzeniu wymieszać granolę z rodzynkami i przełożyć do szczelnego słoika.
źródło: nigella.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz