wtorek, 15 stycznia 2013

Szarlotka sypana

Oto przepis na błyskawiczną szarlotkę, niewiele z nią pracy a smakiem nie ustępuje tradycyjnym wypiekom. Najlepsza na ciepło z gałką lodów waniliowych.





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru

masa jabłkowa:
2,5kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

oraz:
150g zimnego masła

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach, lekko odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną i cukrem, po wymieszaniu dzielimy na 3 równe części.
Formę do ciasta o wymiarach około 25x35 cm (u mnie tortownica 26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
Na spód foremki sypiemy 1 częśc wymieszanych suchych składników. Na ta warstwę kładziemy połowę jabłek, przysypujemy warstwą suchą, na to jabłka i warstwę suchą na którą ścieramy zimne masło. Dobrze jest na koniec ponakuwać ciasto grubszym patyczkiem np. pałeczką od sushi, tak by podczas pieczenia roztopione masło dotarło do niższych części ciasta.
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopnich C.
Smacznego!
źródło: tutaj
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz