poniedziałek, 21 stycznia 2013
Schab karkowy w musztardzie
Oto pomysł na bardzo dobry obiad.
Karkówka upieczona z tego przepisu wychodzi miękka i naprawdę jest pyszna. Robiłam ją już kilka razy i zawsze cieszyła się powodzeniem.
Przepis pochodzi z gazety, niestety nie wiem jakiej... strona z przepisem wydarta z jakiegoś czasopisma leży u mnie już kilka lat :-)
Sposób wykonania:
Kajzerkę pokruszyć (ja dałam dwie czubate łyżki bułki tartej), wymieszać z musztardą, olejem, posiekaną natką, łyżeczką majeranku oraz posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Opłukane mięso ułożyć na blasze lub w dużym naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem i grubo posmarować masą musztardową.
Piec 20 minut w 200st. Po tym czasie wlać do mięsa bulion, pieczeń przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Piec 2,5 godziny, 30 minut przed końcem pieczenia usunąć folię.
Po upieczeniu dobrze jest zostawić mięso na ok pół godziny żeby odpoczęło. Pokroić w grube plastry.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz