środa, 23 stycznia 2013
Seromakowiec
Składniki:
Warstwy makowe:
800 g gotowej masy makowej z bakaliami
150 g mlecznej czekolady
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 100 g drobno posiekanych bakalii
Warstwa serowa:
650 g twarogu sernikowego
3 białka
100 g cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Polewa:
100 g czekolady
40 g masła
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masę makową miksujemy z żółtkami, mąką i stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Jeśli zdecydujecie się dodać więcej bakalii, bardzo drobno je posiekajcie i również dodajcie w trakcie miksowania.
Połowę masy makowej przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut.
W tym czasie wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą i kiedy makowy spód jest już podpieczony wylewamy na niego masę serową. Natychmiast wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Kiedy masa serowa jest już zapieczona delikatnie wykładamy na nią drugą część masy makowej i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie polewamy go czekoladą rozpuszczoną razem z masłem w kąpieli wodnej.
Ciasto trzymamy w lodówce ale wyjmujemy je około pół godziny przed konsumpcją by zmiękło, poniważ najlepsze jest w temperaturze pokojowej.
źródło: tutaj
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz