piątek, 13 marca 2015
Zapiekanka z łososiem i makaronem w serowym sosie
Składniki:
300 g filetu łososia
sól i pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
1 kulka (125 g) mozzarelli
450 g paczka mrożonych różyczek brokuł
100 g makaronu np w kształcie świderków lub penne (użyłam 200g)
Sos:
125 g serka Philadelphia (użyłam Almette)
30 g tartego Parmezanu
125 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
+ 4 łyżki tartego Parmezanu
Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Ugotować brokuły, uważając by ich nie rozgotować.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć serek, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Całość posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 15 minut .
Smacznego.
źródło: kwestia smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz