Składniki:
125 gram masła
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek powideł śliwkowych
1 pełna szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
5 łyżeczek ciemnego kakao
Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć i schłodzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta,
delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową, u mnie o wymiarach 30x12
wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 55
minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić, polać
polewą lub posypać cukrem pudrem.
źródło: z cukrem pudrem
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do
rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty
masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać
ciasto.
Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.
źródło: moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz