sobota, 7 marca 2015

Murzynek z powidłami śliwkowymi




 

 
 Składniki:

125 gram masła 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej 
5 łyżek powideł śliwkowych 
1 pełna szklanka cukru 
1  łyżeczka sody 
1 szklanka mleka 
5  łyżeczek ciemnego kakao

Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć i schłodzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową, u mnie o wymiarach 30x12 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
źródło: z cukrem pudrem

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):

4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny



Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.
źródło: moje wypieki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz