czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa krem z kukurydzy

Powiem szczerze... nie spodziewałam się, że ta zupa będzie tak pyszna!
Zrobiłam ją z ciekawości, nigdy nie jadłam zupy z kukurydzy i nie mogłam sobie wyobrazić jej smaku.
Kukurydzę lubię tylko w jednej postaci - z puszki. Gotowane kolby są poza kręgiem moich smakowych zainteresowań.
A tu taka niespodzianka...
Jest niesamowita, trafia do ścisłej czołówki moich ububionych zup.
Koniecznie musicie ją wypróbować!
 








Składniki na 3-4 porcje:

700 ml bulionu
400 g kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (2 puszki po 400 g)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka śmietany 18%
pieprz
grzanki


Do gorącego bulionu wrzucić kukurydzę i gotować 15 minut. Następnie zmiksować na gładki krem, tak aby pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy. Dodać masło, a następnie śmietanę. Doprawić  pieprzem. Całość przetrzeć przez sitko.
Podawać z grzankami.
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz