piątek, 6 grudnia 2013

To co dzieci lubią najbardziej, czyli chocolate chip cookies.






Pyszne czekoladowe ciastka, które w swojej ofercie ma większość sieciowych kawiarni.
Zamknięte w szczelnym pojemniku, pozostają chrupiące przez kilka dni.
Szybkie i łatwe do wykonania, ale uwaga: niech was nie korci aby upiec je wszystkie naraz... choć wydawałoby się że 18 ciastek zmieści się na jednej blaszce... podczas pieczenia ciasteczka mocno rozlewają się na boki. Przestrzegajcie też czasu pieczenia, ponieważ po wyjęciu z piekarnika ciastka są jeszcze miękkie i mogłoby się wydawać że trzeba je jeszcze chwilę dopiec... ciastka zastygają podczas studzenia.
Ja czekoladę dosyć mocno posiekałam, przez co ciasteczka nabrały ciemniejszej barwy. 


Składniki na 18 dużych ciastek:
100 g masła
1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
80 g brązowego cukru
80 g białego cukru
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej), 100 g czekolady można zastąpić orzechami włoskimi lub orzechami pecan


Jeśli masło było zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Czekoladę połamać na kosteczki, a następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę (lub najlepiej 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, wanilię i wymieszać.
W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
Dodać sypkie składniki i zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką.
Nabierać po około 2 łyżki masy (lub łyżkę do lodów), formować kulki wielkości gałki lodów i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się nam około 9 kulek a z całej ilości masy ulepimy ich około 18 sztuk. Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra - "uklepać", spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
Pierwszą blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika (u mnie sprawdza się pieczenie na jednej półce wyżej niż środek piekarnika) i piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Upiec drugą partię ciastek. 
Smacznego.
Źródło: kwestia smaku





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz